söndag 2 januari 2011

Idrottens svans Del 2


Nya funderingar kring idrottens svans.


Satt igår och tittade på en del reprisbilder från den berömda matchen i förrgår dvs. AIK -DIF och reflekterade då över hur dif-arna efter matchen åkte fram till kortsidan där dif-fansen satt. Spelarna ställde sig i solfjädersformation och började klappa klubborna i isen under fansens jubel. Efter klapprandet tog varje spelare sats mot sargen, vände baken till, hoppade upp och under fansen ännu högre jubel tacklade sargen där den glada julhälsningen "GOD JUL HORUNGAR ” hade spänts upp. Vackra gester av både spelare och hängivna fans.
Men ?????????
Vad tänkte Daniel Widing som själv hamnade i bråk eller Kristofer Ottosson som klart deklarerade att han inte vågade ha sin familj på läktaren. Hur kände sig lagkaptenen Jimmie Ölvestad när han vädjade om lugn så att matchen kunde fortsätta.
 Ja vad tänkte var och en av spelarna efter alla skandalscener. Lycka över tre poäng eller skönt att de fortfarande lever. Det är naturligtvis inget vi får veta utan kan bara spekulera i deras tankar.
Intressantare är fenomenet att alla lag åker fram till sina fans och tackar dem med olika gester oavsett vad de "hängivna" har ställt till med. AIK fotboll har kanske den vanligaste gesten. Den man står sida vid sida, vilt viftande med armarna i luften och sen, likt en säck potatis, sjunker i hop och reser sig i ett vågmönster. Vågmönstret upprepas snabbare och snabbare under publikens ååååååhhhhheeeejjjj.

TREVLIGT?

Ja, när Mjällby, Häcken eller liknade lag gör det är det trevligt därför att deras fans "jävlas" inte . Sällan får klubbarna böta för otillåten pyroteknik på läktarna. Möjligen någon gång när de är i storstäderna och vill visa att de inte är en " jävla massa bönder" för att citera våra " bänglars" klackramsor. 

Men hur tackas vi vanliga fans.

Ta Råsunda som exempel. Brorsan och jag har gått på AIK:s matcher sen Hedenhös tid. Vi har säkert haft våra platser: entré 103,trappa 4 rad 15 plats 27 och 28 i femton års tid. Där har vi suttit och glatts i medgångar och deppad i motgångar. Vi har troget gått med på att betala de ständiga prishöjningarna med motivering att det går till AIK "vår stolta klubb" (citat). Brorsan är ständig medlem. Själv är jag passiv medlem efter en disbyt i det förgångna.
Vi har varje gång det getts tillfälle köpt aktieposter för att hjälpa till och bidra med våra strån till AIK-stacken och för att stötta klubben " som vi älskar " (mera citat) . Mitt företag har vid olika tillfällen under åren lopp ställt upp som sponsor. Kort och gått vi har bidragit. Detta gäller alla som sitter runt oss. De har haft sina platser lika länge som vi. Känt samma glädje och vilja att stöta AIK i med och motgångar som vi vill.
Vårt tack är som smulorna från de rikes bord. Laget passerar oss sakta gåendes och vinkandes mot oss. Vi står lyckliga och vinkar tillbaks. Som vanligt är ju lyckan kort. De passerar oss utan att stanna för att snabbt komma till sina "verkliga fans" och få utföra sin våg för dem. Detta trots alla bengaliska eldar, bomber, stenkastningar mot poliser, Förstörelse av motståndarnas bussar osv. osv. osv.
Hur kan det bli så här undrar man. Ska man verkligen bli förbannad på denna enkla förbipassering av laget och nöja sig med den lilla vinken vi får. Givetvis inte .
Tänkte så här.
Brorsan och jag betalade förra året 4300 per styck för våra årskort. Det är  lika med 8600 kr. Vi har handlat lite AIK prylar så säg att vi lagt 10,000 kr under året. Vi har åkt på några bortamatcher och gynnat bortalagets kassa. Vi har bidragit till en positiv kassa.
Vi beskriver två huliganer på "norra stå" på samma sätt. Vi tar den jag såg med den bruna tröjan vilt slåendes med tifoflaggans käpp  och den med den gråa munkjackan som hoppade upp och ned på någon som låg mellan stolsraderna.
De betalade troligen omkring 1000 kr per skalle =2000 kr för sina platser på" norra stå". Anta att de är med i bengalgänget, stenkastargänget mm då har de hjälp till att skaffa AIK skulder på i storleksordningen 1,3 miljoner. I den summan är bl.a. stenkastningen på Uefa delegaterna, spelare och ledare i Levskij Sofia samt demolerade deras buss. Notan för dessa bedrifter blev 550 000 kr.
Enligt ovanstående reflektion kan man ju undra vem laget skall göra vågen för vi eller "norra stå".
Jag hör invändningarna från vän av ordning." Hur kan jag veta att det är alla på "norra stå" som jävlas.”Det kan jag naturligtvis inte veta men en sak vet jag säkert och det är att ”jävlasgruppen” finns gömd bland de justa fansen." jamän "säger någon " inte kan man väl dra alla över en kam." Svaret är givetvis nej men ändå?
Så länge inte klubbarna kan skilja agnarna från vetet måste man dra alla över en kam. Hur länge ska man omhulda" norra stå" så att idioterna kan gömma sig där. Hur länge skall man höra ansvariga för säkerheten ropa på mera resurser. Hur länge ska man stå ut med att höra käbblet om vem som ska ta ansvar var. Klubbarna skyller på att de inte kan ta ansvar utanför arenan och polisen säger att klubbarna ska ta mer ansvar och politikerna säger att alla ska ta ansvar bara det inte kostar något. Efter varje intermetso haglar förslagen om åtgärder. Det hotas med tomma läktare, biljetter till enbart hemmaklackar osv. Men vad händer. Efter en tid glöms allt och idioterna får tid att smida nya planer, allt i vetskap som jag sagt på flera ställen INGET HÄNDER. Framför allt drabbas inte de skyldiga.
Jag nämnde ovan att man ropar på mer resurser och det kan det säkert behövas . Men att ta fram och bestämma nya lagar och förordningar tar tid, därför får man väl använda de som redan finns.
Här har jag i all enkel funderat över några. Jag har inte kollat vad juridiken säger men om de blir konkreta så måste de ju naturligtvis granskas av jurister.
Vad händer om klapp o klang sätter sig ned i Humlegården och börjar festa på medhavda ölflak och lådviner.
Antagligen skulle vi bli avbrutna av ordningsmakten ditkallad av någon sur medborgare som missunnar oss vår fest. Beslagtagning av ölen och vinet fick vi räkna med och givetvis böter och avhysning.
Vad händer med våra gnagare som sitter i Solparken, parken mellan Råstavägen och Tottvägen eller på de sista outgrävda vikingagravarna vid Östervägan. Oftast ingenting. De får sitta där i lugn och ro och ha sin förfest utan några yttre störningar. Varför sätter inte polisen in resurser där. Det måste ju vara lättare att hantera dem i dessa mindre grupper.
Ska jag gå in på krogen och vakten misstänker att jag druckit någon avvisas jag. Varför sker inte det vid Råsundas entréer? Det skulle gå att ha effektivare nykterhetskontroller vid entréerna och vara tuffare vid utsorteringen av alkohol eller drogpåverkade individer.
Före varje match kommer ett gäng skränande, packade idioter i en vinglig marsch. De vrålar AIKå, AIKå, AIKå med ölburkarna i högsta hugg. Har själv sett dem vid de flesta matcherna när de passera oss. De kommer oftast från Östervägshållet och knallar på lugnt utan att bli antastade av ordningsmakten. Varför avhyser man inte dessa
individer? Anledningen torde ju vara uppbenbar, berusning på allmän plats. Tillslaget borde väl ske innan de hinner ansluta sig till de övriga på planen framför "norra stå". Hinner de fram dit blir de ju en större grupp och mer svårhanterliga. Det glada tåget består nästan alltid av samma personer så det borde vara lätt att registrera dem.
Bombmannen avslöjades av en visserligen illegal med dock välriktad kamera som skildrade hans väg på Drottninggatan . Filmen visade även hur de skrämda människorna rusade omkring vid smällen. Kamerorna vid Stureplan noterar varje rörelse, händelse som sker där Kort sagt, kameror finns överallt . Utvecklingen mot vårt kameraövervakade samhälle är någonting jag inte gillar men måste nog ändå acceptera det i den verkligheten vi lever i.
Detta resonemang leder in på övervakning av "norra stå". För många år sen stod en tidigare hockeylegend  och hade koll på vad som hände i klacken. Den idyllen kan vi nog inte återskapa utan får nog överväga kameraövervakning. Är det så orealistiskt att ordna en effektiv kameraövervakning av "norra stå" både mot läktaren och ut mot ingångarna. Vad är det som hindrar det . Lagen eller kostnaderna. Hur pass effektivt system hade man fått för årets bötessumma på 1,3 milj.?
Ta i med hårdhandskarna mot Black Army och likställda organisationer . De är oftast de sanna fansen som brinner för klubben och är väl de som känner idioterna bäst . Se till att de rensar i medlemsregistret och utestänger rötäggen. Se även till att de meddelar AIK vilka typerna är så AIK kan vidta nödvändiga åtgärder mot dem med ex. avstängningar etc. som följd
De man stänger av, varför ska de ha tidsbegränsade avstängningar? Utdöm längre avstängningstider i svåra fall livstid.
Om jag i det privata missköter mig som medlem i någon organisation så blir jag avstängd och utesluten, även på livstid. Varför gäller det inte idrottsvärlden?
Sammanfattningsvis känns det inget kul att vara den där präktiga supportern som alltid lojalt följer klubben, när man vet att nästa match kanske ska spelas för tomma läktare. Vi är trötta på:
 Att pyrotekniken så lätt kan smugglas in på läktaren utan att det åtgärdas bestämdare.
Det är ju nästan alltid på samma plats de användes. D.v.s. i en ring strax ovan mittingången på "norra stå" . Det är väl bara en tidsfråga när någon raket felriktas och hamnar på vår läktare med eventuella personskador som följd.
 Att våra pengar användes till att betala de dryga böterna som man tydligen får räkna med varje år.
Att Råsunda med omnejd förvandlas till en krigsskådeplats runt” högriskmatcherna ” Tjutande polisbilar, hovrande helikoptrar, hundratals kravallklädda poliser med både hundar och hästar 
Att man riskerar liv och lem om man är på fel plats vi fel tillfälle som det så vackert heter

Jag kan fortsätta och räkna upp fler attsatser men tycker att ovanstående räcker en stund.
Ska sporten överleva och stoppa flykten från oss som härdat ut längst måste man sätta sig ner ni innan fotbollen sparkar igång. Man måste sluta daltandet med fansen och kräva lojalitet och avståndstagande från pöbeln i handling och inte bara i ord . Det har man hållit på allt för länge med utan resultat . Nu fordras hårdhandskar och inga visor.
Under tiden detta sker kommer jag att överväga att skaffa Canal+ säsongskort för 169 kr/månad. Det blir merkostnaden för att se alla allsvenska matcher och slippa allt tjafs. För att känna lite närhet får jag väl öppna balkongdörren och höra sorlet av publiken.
janne
   
   Inga kommentarer:

Skicka en kommentar